Oproep: artsen, leg het werk neer
Huisartsen van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) leggen woensdag een uur het werk neer. Ze roepen ook fysiotherapeuten, apothekers, tandartsen en psychotherapeuten op om mee te doen. Ze protesteren tegen de dreigende afschaffing van de vrije artsenkeuze. Deze week spreekt minister Schippers met de coalitiepartijen PvdA en VVD en de oppositiepartijen ChristenUnie, SGP en D66 over de mogelijke afschaffing van 'artikel 13'. De christelijke partijen willen de vrije artsenkeuze behouden.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Daarnaast moeten ze de kosten vergoeden van zorg, ook als die wordt gegeven door een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben. Zoals het er nu naar uitziet, schrapt de Tweede Kamer de wettelijke verplichting om zorg te vergoeden van een niet-gecontracteerde arts.
Te veel macht
Als die verplichting wegvalt, bepaalt de verzekeraar naar welke zorgverlener hun verzekerden gaan. Want, zeggen de huisartsen, een patiënt moet de zorg anders zelf betalen en die kosten zijn heel erg hoog. De VPH denkt dat de zorgverzekeraars zo te veel macht krijgen en ziet dit als een fundamentele inperking van de vrijheid van burgers.
Herman Suichies, huisarts en voorzitter van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, maakt zich grote zorgen. "Als we een patiënt verwijzen naar een specialist omdat we die goed vinden in zijn vak, dan moeten we eerst controleren of onze patiënt daar wel naar toe mag van zijn verzekering."
Goedkoper
Voorstanders van de aanpassing van het wetsartikel, waaronder de Nederlandse Zorgautoriteit, zeggen dat de zorg hierdoor goedkoper wordt. Volgens Suichies is dat echter helemaal niet bewezen.