NOS NieuwsAangepast

"Obama wil 30% minder CO2"

Amerikaanse energiecentrales moeten in 2030 dertig procent minder CO2 uitstoten dan in 2005. The Wall Street Journal schrijft dat dat de boodschap is van president Obama, die vandaag een milieuplan presenteert om klimaatverandering tegen te gaan.

Kern van het plan is dat de Amerikaanse milieudienst alle vijftig staten kan dwingen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Kolencentrales stoten meer schadelijke gassen uit dan andere energiecentrales en zullen hard worden getroffen door de nieuwe maatregelen.

Kolencentrales

Dat Obama vooral kolencentrales wil aanpakken is niet nieuw. Vorig jaar zomer zei hij al dat energiecentrales niet meer onbeperkt broeikasgassen mogen uitstoten. Obama zei toen dat het belangrijk is om in te grijpen voor het te laat is.

De Verenigde Staten en China zijn de grootste vervuilers in de wereld. De landen hebben nooit veel werk gemaakt van het terugdringen van onder meer broeikasgas en houden zich niet aan internationale afspraken.

Republikeinen

Eerdere pogingen van de president om iets te doen tegen klimaatverandering werden tegengehouden door zijn politieke tegenstanders, de Republikeinen. Sommigen geloven niet dat de klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt of vertegenwoordigen een Amerikaanse staat waar veel fossiele brandstoffen worden gewonnen.

Sommige analisten denken dat het aanpakken van klimaatverandering een van de laatste kansen is voor Obama om een politieke erfenis achter te laten. Het lukte de president eerder niet om het wapenbezit in zijn land aan te pakken en ook de invoering van zijn zorgwet Obamacare verliep niet zonder slag of stoot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl