NOS VoetbalAangepast

"Wil meer zien van Van Persie"

De wedstrijd tegen Spanje op het WK is pas over anderhalve week en dat is volgens de analytici van Studio Voetbal maar goed ook. Want afgaande op de wedstrijd tegen Ghana valt er nog veel te verbeteren aan het spel van het Nederlands elftal, zo luidde de conclusie zondagavond. Wesley Sneijder stond veel te diep en Robin van Persie oogde niet bepaald fit.

Wel waren er twee lichtpuntjes, aldus de gasten: de wedstrijd werd gewonnen en er werd niets weggegeven. Ronald Waterreus, die zondag voor het laatst aan tafel zat bij Jack van Gelder, had wel kritiek op de soms onzeker ogende doelman Jasper Cillessen. "We hebben het over tactiek en opbouw van achter uit, maar de uitvoering laat echt te wensen over. De keepers in Nederland willen zo graag meevoetballen, dat ze vanzelf fouten gaan maken."

"Er kwam geen muisje doorheen"

En uiteraard leidde het 5-3-2-systeem opnieuw tot discussie. Jan Mulder had zich verbaasd over het spel van de twee buitenste verdedigers, Daryl Janmaat en Daley Blind, die ter hoogte van de middellijn geposteerd stonden. "Zinloos", noemde Mulder hun optreden. Daar waren Pierre van Hooijdonk en Ronald de Boer het bepaald niet mee eens. Zij vonden Oranje verdedigend een goede indruk maken. "Er kwam geen muisje doorheen", zei De Boer.

"Dit elftal gaat Spanje niet van de mat spelen", zei Van Hooijdonk. "Dit elftal gaat ook Chili niet van de mat spelen, dus het is goed om zo'n verdedigend blok neer te zetten. Maar uiteindelijk zal het echt moeten komen van de drie voorin."

De Grote Drie

Maar zijn die drie al klaar voor het WK? Arjen Robben wel, de andere twee nog niet, oordeelde men aan tafel. Volgens De Boer oogde Sneijder wel fit, maar stond hij veel te diep. Jan Mulder had de nummer tien van Oranje nauwelijks bruikbare passen zien geven tegen Ghana. Van Hooijdonk was positiever. "Sneijder is een mannetje met een enorme trots, die wil laten zien: ik kan het nog."

Ook werden er voorzichtig vraagtekens geplaatst bij het optreden van Van Persie. "Ik zou wel wat meer van hem willen zien", zei De Boer over de Oranje-aanvoerder. Waterreus: "Vergeet niet: Van Persie heeft geen topseizoen gehad. Hij kan die twaalf dagen tot aan het WK dus nog heel goed gebruiken."

Controle op het middenveld

Waar iedereen wel enthousiast over was, was de rol van de twee controleurs van het Nederlands elftal, Nigel de Jong en Jonathan de Guzman. Pratend over De Jong kwamen de analytici tot het oordeel dat misschien beter gesproken kan worden over 'de grote vier van Oranje' in plaats van 'de grote drie'.

"Je gaat De Jong heel hard nodig hebben", zei Waterreus. "Als je verdediging niet je sterkste linie is, heb je heel veel aan zo'n man die het klappen van de zweep kent."

Ronald de Boer roemde De Jong vooral vanwege zijn effectieve aannames en was ook over die andere controleur, De Guzman, erg positief. Waterreus denkt zelfs dat De Guzman wel eens de grote verrassing van dit Oranje kan worden. "Ik denk niet dat veel mensen er een paar maanden geleden van uitgingen dat hij een basisspeler zou zijn op het WK."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl