NOS WielrennenAangepast

Quintana wint Giro, ritzege Mezgec

Nairo Quintana heeft de 97ste editie van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De laatste etappe, van Germona naar Trieste over 172 kilometer werd gewonnen door Luka Mezgec.

Met zijn zege treedt Quintana in de voetsporen van een illustere voorganger. De 24-jarige Colombiaan van Movistar is pas de tweede Zuid-Amerikaan die een grote ronde op zijn naam schrijft. Alleen zijn landgenoot Luis Herrera slaagde hier ooit in; hij won in 1987 de Vuelta a España.

Achter Quintana maakte Rigoberto Urán, die net als in 2013 tweede werd in de Giro, het feest compleet voor Colombia. Daarnaast schreef Julián Arredondo het bergklassement op zijn naam.

Slotrit

De slotrit leverde een reeks aanvallen op en bijna altijd was Svein Tuft erbij betrokken. De Canadees en ook de laatste heuvel van de Giro konden de plannen van de sprintersploegen niet meer in de war schoppen. In de laatste van acht omlopen in Triëst reed het peloton in een lange lint naar de finish toe.

In de massasprint bleek Mezgec een prima vervanger voor zijn in de eerste week afgestapte kopman Marcel Kittel. Met een groot vertoon van macht hield de Sloveen Giacomo Nizzolo achter zich. Nacer Bouhanni werd slechts vierde, maar verzekerde zich daarmee wel van de sprinttrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl