NOS NieuwsAangepast

Hele week gasstoring Apeldoorn

Het schoonmaken van de vervuilde gasleidingen in Apeldoorn duurt nog langer dan gedacht. Netbeheerder Liander dacht eerst kort na het weekeinde de gastoevoer te hebben hersteld, maar nu is de verwachting dat dat op zijn minst een paar dagen langer duurt.

Sinds vrijdagochtend zitten bijna 1300 huishoudens in de Sprenkelaar-buurt zonder gas, nadat bij werkzaamheden aan de waterleiding een gasleiding was geraakt. Liander denkt nu dat op zijn vroegst tegen het einde van de week het grootste deel van de woningen in de wijk weer gas heeft.

De gasleidingen zijn volgelopen met modder. Het schoonmaken daarvan blijkt volgens Liander een complexe klus. De modder wordt losgespoten uit de gasleidingen. Daarna moet een gespecialiseerd bedrijf het water uit de leidingen zuigen. Vervolgens wordt met camera's gekeken of de leidingen schoon zijn en niet beschadigd. Pas dan kunnen medewerkers van Liander huis voor huis de gaskraan openzetten.

Gevaar campinggas

De netbeheerder waarschuwt de getroffen bewoners nadrukkelijk geen alternatieve gasbronnen als campinggas te gebruiken, onder meer omdat bij gebruik daarvan binnenshuis koolmonoxide vrij kan komen. Informatie over de gasstoring is onder meer te vinden op de website van de gemeente Apeldoorn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl