NOS NieuwsAangepast

50Plus en Klein bekvechten door

De ruzie tussen 50Plus en fractievoorzitter Norbert Klein is nog niet voorbij. In een nieuwsbrief aan de leden schrijft het partijbestuur dat Klein, die deze week uit de partij werd gezet, "onvoldoende functioneerde". In een reactie zegt Klein dat hij maandenlang structureel is tegengewerkt.

Woensdag barstte de bom in de partij. Klein zette zijn collega Baay uit de tweemansfractie van 50Plus. Terwijl hij de pers te woord stond, kreeg hij te horen dat hij zelf uit de partij was gezet. Maar Klein weigert zijn zetel op te geven.

Dilemma

In een extra nieuwsbrief geeft het partijbestuur uitleg over het besluit om Klein te royeren. Baay functioneerde heel behoorlijk, zegt het bestuur: er was geen reden om haar uit de fractie te zetten en Norbert Klein zou degene zijn geweest die niet goed functioneerde.

Daarover is meerdere keren met Klein gesproken, maar dat leidde niet tot verbetering. Het bestuur zag zich daardoor "geplaatst voor een dilemma".

Hetzelfde liedje

Bij het besluit om Klein uit de partij te zetten was het bestuur zich "volledig bewust van de gevolgen en van wat er op het spel staat", staat in de brief. Het bestuur kon naar eigen zeggen geen ander besluit nemen. "Wij vinden dat 50Plus te allen tijde fatsoenlijk en integer met haar mensen dient om te gaan."

De partij is door de zaak zeer geschaad, schrijft het bestuur. "De sceptici die onze partij al langer kritisch benaderen zullen weer roepen dat het met ouderenpartijen altijd hetzelfde liedje is."

Gebrek aan steun

Klein zegt in een reactie dat hij na het vertrek van de vorige fractieleider Henk Krol nooit is gesteund door Baay en interim-voorzitter Jan Nagel. Volgens hem was het van het begin de bedoeling van de leiding om hem tegen te werken, zodat hij zou aftreden en Krol uiteindelijk zou kunnen terugkeren.

Een terugkeer van Krol, waarop het partijbestuur zou aansturen, is op dit moment volgens Klein "niet opportuun". Hij wijst erop dat er een onderzoek loopt naar mogelijke misstanden tijdens Krols hoofdredacteurschap van de Gay Krant.

Klein herhaalt in zijn persverklaring dat hij niet van plan is zijn Tweede Kamerzetel op te geven. "Dat ben ik aan de 50Plussers verplicht."

Ledenvergadering

50Plus houdt binnenkort een extra ledenvergadering over de kwestie. De vergadering is bedoeld om de onrust weg te nemen na de splitsing van de Tweede Kamerfractie. De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 14 juni. De locatie is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl