NOS NieuwsAangepast

NCTV: zorg Syriëgangers bevestigd

De arrestatie van een Syriëganger voor de aanslag in Brussel bevestigt de dreiging die uitgaat van teruggekeerde Syriëgangers. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

"Het is een probleem dat over de landsgrenzen heen gaat", zegt een woordvoerder. "Dat noopt tot goede internationale samenwerking. De inzet van Nederland is dat deze groep met alle middelen en kracht bestreden moet worden."

Vanochtend maakte het parket in Brussel bekend dat er in Marseille een man is opgepakt voor de aanslag; hij zou de schutter zijn.

Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet aangepast, naar aanleiding van deze arrestatie. Sinds vorig jaar maart staat het dreigingsniveau op "substantieel", het op een na hoogste niveau. Dat werd toen verhoogd omdat het aantal Nederlandse moslims dat meevocht in Syrië toenam.

Het dreigingsniveau wordt pas verder verhoogd als er concrete aanwijzingen zijn dat er een aanslag wordt voorbereid.

Maatregelen

De NCTV houdt Syriëgangers al langer nauwlettend in de gaten. Volgens Nationaal Coördinator Dick Schoof is er een risico dat jihadreizigers bij terugkomst in Nederland een dreiging vormen, omdat zij getraumatiseerd en in hoge mate "geweldsbereid" kunnen zijn.

Schoof heeft allerlei maatregelen genomen om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. Zo is aan tientallen Nederlandse jongeren een paspoort geweigerd, omdat inlichtingendiensten aanwijzingen hadden dat zij naar Syrië wilden reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl