NOS NieuwsAangepast

Thais leger massaal op de been

Het Thaise leger heeft in Bangkok duizenden militairen en politieagenten ingezet. Voor vandaag zijn betogingen gepland. Het leger wil die koste wat het kost voorkomen.

Op grote kruispunten in de stad zijn het leger en de politie massaal aanwezig. Op enkele plekken waar minder veiligheidstroepen zijn, zijn volgens persbureau Reuters groepen betogers bij elkaar gekomen. Ze roepen leuzen als "Vrijheid", "Democratie" en "Leger, wegwezen!".

Ruim een week geleden zette het leger de regering van premier Shinawatra aan de kant. In de maanden ervoor waren er massale protesten tegen de regering, waarbij ook doden vielen.

Waarschuwing

De afgelopen dagen waren vrijwel dagelijks mensen op straat die protesteerden tegen de coup. Daarbij kwam het af en toe tot botsingen met het leger. De nieuwe machthebbers hebben gewaarschuwd dat de betogingen moeten stoppen.

Vandaag zijn verschillende metro- en treinstations "om veiligheidsredenen" gesloten.

Ook de sociale media worden door de junta nauwlettend in de gaten gehouden. De Nederlandse ambassadeur in Bangkok waarschuwde Nederlanders gisteren uit te kijken met wat ze op Twitter of Facebook zetten. Er geldt in Thailand inmiddels een verbod op het sturen van provocerende boodschappen via sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl