NOS NieuwsAangepast

Kritiek op gevangenenruil Taliban

De gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en de Taliban is gevaarlijk voor Amerikaanse militairen in het buitenland. Dat zegt een hoge Republikein. Volgens Mike Rogers, voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, lopen Amerikaanse militairen nu meer kans om ontvoerd te worden.

De Taliban in Afghanistan hebben hun enige Amerikaanse krijgsgevangene vrijgelaten. Het is sergeant Bowe Bergdahl, die in de zomer van 2009 werd ontvoerd door leden van het Haqqani-netwerk, een aan de Taliban gelieerde opstandelingengroep. In ruil voor zijn vrijlating lieten de Amerikanen vijf Afghaanse gevangenen vrij die vastzaten in Guantánamo Bay.

De Republikeinse commissievoorzitter zegt dat hij blij is met de vrijlating van Bergdahl, maar dat deze overeenkomst de komende jaren het leven van Amerikaanse militairen zal bedreigen. Het zou voor terroristen aantrekkelijk zijn om Amerikanen te gijzelen, omdat Washington dan bereid is om bepaalde eisen in te willigen.

Congres

Verschillende Congresleden hadden ook kritiek omdat het Congres niet is geraadpleegd over de beslissing om de gevangenen te ruilen.

In een reactie zei minister Hagel van Defensie dat het Congres er niet bij is betrokken, omdat het leven van de militair in gevaar was. Het leger moest daarom snel handelen.

Ouders

President Obama heeft in de tuin van het Witte Huis de pers te woord gestaan. Naast hem stonden de ouders van de vrijgelaten Amerikaanse sergeant. Vader Bergdahl had zijn baard laten staan, om de herinnering aan zijn vermiste zoon levend te houden.

Obama bedankte de autoriteiten in Qatar. Vooral de emir heeft een belangrijke rol gespeeld bij de overeenkomst, zei de Amerikaanse president. Volgens Obama heeft Qatar de VS verzekerd maatregelen te nemen die de veiligheid van de VS moeten waarborgen. Details daarover gaf hij niet.

De ouders van Bowe Bergdahl bedankten iedereen die op welke wijze dan ook betrokken was bij de vrijlating van hun zoon.

Ramstein

Een hoge Amerikaanse defensiemedewerker heeft meer details bekendgemaakt over de vrijlating van Bergdahl. De sergeant kon zelf lopen naar een Amerikaanse legerhelikopter die hem kwam halen.

Bergdahl is naar een Amerikaanse basis in Afghanistan gebracht en wordt daar medisch onderzocht. Daarna vliegt hij naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland. Bergdahl gaat daarna naar het nabijgelegen Landstuhl Regional Medical Center, het grootste Amerikaanse ziekenhuis buiten de VS.

Huilen

Toen Bowe Bergdahl door de Amerikanen werd meegenomen in een legerhelikopter schreef hij 'SF?' op een briefje. Hij wilde daarmee vragen of hij was meegenomen door special forces, Amerikaanse speciale eenheden. Toen het antwoord van de mannen 'ja' was en ze ook zeiden dat er lang naar hem is gezocht, begon Bergdahl te huilen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl