NOS NieuwsAangepast

"Cameron dreigde met EU-exit"

Premier Cameron heeft bondskanselier Merkel gedreigd met een mogelijk Brits vertrek uit de EU. Hij zei dinsdag dat hij het Britse lidmaatschap van de EU niet meer kan garanderen als de Luxemburgse christen-democraat Jean-Claude Juncker voorzitter wordt van de Europese Commissie. Dat heeft het Duitse blad Der Spiegel vernomen uit kringen rond de Europese raad van regeringsleiders.

De regeringsleiders spraken dinsdag op hun top over de voordracht van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De geestverwanten van Merkel in het Europees Parlement willen dat Juncker voorzitter wordt, maar Cameron vindt hem veel te pro-Europees.

In Brussel zou Cameron tegen Merkel hebben gezegd dat een keuze voor Juncker zijn regering zo onder druk zou zetten, dat er aan een referendum over een vertrek uit de EU niet meer te ontkomen zou zijn. En dat zou met grote waarschijnlijkheid tot een "nee" tegen het EU-lidmaatschap leiden, zo zou Cameron hebben gewaarschuwd.

Lagarde

Cameron zou verder hebben gezegd: "Een politicus uit de jaren 80 kan niet de problemen van de volgende vijf jaar oplossen".

Merkel hield zich dinsdag in het openbaar op de vlakte over haar voorkeur. Gisteren sprak ze voor het eerst een voorkeur voor Juncker uit. Het vermoeden bestaat echter toch dat zij meer ziet in de Franse IMF-baas Christine Lagarde.

De regeringsleiders moeten een voordracht doen voor een nieuwe commissievoorzitter, die door het Europees Parlement moet worden goedgekeurd. Ze hebben voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad opdracht gegeven naar een goede kandidaat op zoek te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl