NOS NieuwsAangepast

Kersverse moeder snel uit dodencel

De vrouw die in een dodencel in Sudan beviel van een baby wordt binnenkort vrijgelaten. De hoogzwangere Meriam Ibrahim werd een paar weken geleden veroordeeld tot de doodstraf, omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. Ook kreeg ze honderd zweepslagen opgelegd wegens overspel. Tijdens haar gevangenisstraf beviel ze van een meisje.

De 27-jarige Ibrahim werd door haar ouders opgevoed als christen. Haar christelijke moeder was met een islamitische man getrouwd. De twee kozen ervoor om het meisje christelijk op te voeden, maar dat is in strijd met de sharia. Als de vader moslim is, moeten de kinderen ook islamitisch zijn.

Begin deze maand werd Ibrahim door een gerechtelijke uitspraak gedwongen zich te bekeren tot de islam. Dat weigerde ze, met een veroordeling tot de doodstraf als gevolg.

Zweepslagen

Ze werd tot de zweepslagen veroordeeld, omdat ze met een christelijke man was getrouwd. Volgens de sharia mag een islamitische vrouw niet trouwen met een christen. Een islamitische man mag wel trouwen met een christelijke vrouw.

Ibrahim komt binnen een paar dagen vrij, zegt een functionaris bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van Sudan. Volgens hem heeft het land vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel staan en is het ministerie toegewijd aan het beschermen van de vrouw.

Druk

De arrestatie van Ibrahim leidde wereldwijd tot veel kritiek. Zo riep minister Timmermans de Sudanese ambassadeur vorige week op het matje. Ook de ambassadeurs van de VS en Groot-Brittannië hebben een klacht ingediend bij de Sudanese regering.

De Britse premier Cameron zei vandaag dat Groot-Brittannië diplomatieke druk uitgeoefend heeft op Sudan, om de celstraf te annuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl