NOS NieuwsAangepast

Wietteelt Limburg: 237 miljoen euro

Wiettelers verdienen volgens berekeningen van Dagblad De Limburger bijna een kwart miljard euro per jaar. Toch staat de bestrijding van softdrugshandel laag op de agenda van de politie.

De krant heeft zelf de omzet in de wiethandel in de provincie berekend. De onderzoekers gingen uit van de claim van de politie dat één op de drie plantages geruimd wordt. Vorig jaar waren dat er zo'n 600.

Dat zou betekenen dat er in totaal 1800 plantages waren in Limburg. Met een gemiddelde van 260 planten per plantage, die per jaar vijf oogsten van 30,9 gram opleveren, wordt er jaarlijks 72.000 kilo wiet geoogst. Coffeeshophouders zouden zo'n 3.280 euro per kilo betalen, waardoor de winst op ruim 237 miljoen euro uitkomt.

Lage prioriteit

Ondanks de forse omzet, heeft de aanpak van wietteelt een lage prioriteit. Volgens de krant komt dat onder andere door de roep om meer blauw op straat. Ook het dubbelzinnige drugsbeleid zou een oorzaak zijn. De verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd, maar de inkoop via de achterdeur is strafbaar.

De krant inventariseerde de wietzaken in de rechtbank. In 2013 werden 343 verdachten gedagvaard. Ruim tweederde daarvan kwam er vanaf met een voorwaardelijke gevangenisstraf, een taakstraf of een boete.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl