NOS NieuwsAangepast

Wedden op het WK: wat mag?

Er is waarschijnlijk geen gebeurtenis waar zóveel op wordt gewed als het WK-voetbal. Een pooltje op het werk of big-business op het internet.

Wedden is aan wetten gebonden. En er is een toezichthouder: de Kansspelautoriteit. Dat is geen grote organisatie. Er worden alleen boetes opgelegd als er wordt gesjoemeld met het spel, of als de organisatie van de voetbalpool er geld mee verdient.

Voetbalpool

De toezichthouder maakt onderscheid tussen de manier waarop er bij de weddenschap wordt ingelegd. Als dat contant is, of via de bank, geldt dat het mag zolang de weddenschap in een besloten groep wordt afgesloten (bijvoorbeeld een bedrijf of vereniging) en de organisatie er niets aan verdient.

De pools waar niets wordt ingezet, zoals die van De Telegraaf en het AD, gelden als 'promotionele kansspelen'. Die zijn toegestaan, als de kosten om er aan deel te nemen niet hoger zijn dan 45 cent ('communicatiekosten' volgens de Kansspelautoriteit, zoals een postzegel of telefoonkosten).

Online

Online heeft de Lotto/Toto het alleenrecht op het organiseren van weddenschappen op sportuitslagen. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Buitenlandse gokbedrijven mogen in Nederland geen online-weddenschappen op sportuitslagen organiseren. Maar dat is in een internationale markt op het wereldwijde web niet te handhaven. De Kansspelautoriteit heeft daarom afspraken gemaakt met de gok-multinationals. Als zij zich daar aan houden, worden ze niet beboet, ook al zijn ze eigenlijk in overtreding.

Het doorlinken naar buitenlandse goksites door Nederlandse sites ziet de Kansspelautoriteit als het 'bevorderen van een illegale activiteit', en is daarom verboden. Maar ook dat wordt niet beboet, zo lang de bedrijven waar naar wordt doorgelinkt zich aan de afspraken houden.

Vergunning

De huidige Wet op de kansspelen stamt uit 1964, en is volgens de Kansspelautoriteit sterk verouderd. Een nieuwe wet is al jarenlang in voorbereiding. Waarschijnlijk wordt die volgend jaar ingevoerd. Buitenlandse gokbedrijven kunnen dan een vergunning aanvragen, om zonder omwegen on de Nederlandse markt geld te kunnen verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl