NOS NieuwsAangepast

Hof Portugal schrapt bezuinigingen

Het Portugese hooggerechtshof heeft een aantal bezuinigingsplannen van de regering van premier Pedro Passos Coelho verworpen. De plannen waren al verwerkt in de begroting voor 2014.

Tegen de maatregelen was bezwaar gemaakt door de socialistische partij PS. De rechters gaven de oppositiepartij gelijk op drie van de vier punten. Het hof schrapte de loonsverlaging voor ambtenaren, heffingen op ziekte- en werkloosheidsuitkeringen en de beperking van pensioenen van alleenstaanden.

Btw-verhoging

Het is niet de eerste keer dat de Portugese regering wordt teruggefloten. Vorig jaar zomer zette het hof een streep door een maatregel die het mogelijk moest maken om ambtenaren makkelijker te ontslaan.

De nieuwe tik op de vingers van het hof komt twee weken nadat bekend is geworden dat Portugal niet langer de hulp van Europa nodig heeft. Sinds 17 mei staat het land financieel weer op eigen benen. Portugal ontving de afgelopen drie jaar 78 miljard euro aan noodsteun.

Hoe de regering het gat dat wordt geslagen door de beslissing van het hof gaat opvangen, is nog niet bekend. Voorafgaand aan de zaak zei premier Coelho in het parlement belastingverhogingen niet uit te sluiten. In Portugese media wordt gespeculeerd over een verhoging van het btw-tarief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl