NOS NieuwsAangepast

"Oekraïne betaalt deel gasschuld af"

Een oplossing voor het conflict over gasleveranties tussen Oekraïne en Rusland is een stap dichterbij. Oekraïne zegt dat het vandaag 786 miljoen dollar overmaakt naar Rusland. Gazprom gaat dit weekend controleren of het geld daadwerkelijk binnen is. Als dat het geval is, dan wordt er maandag verder gepraat.

Rusland en Oekraïne onderhandelden vandaag in Berlijn onder leiding van de EU over de enorme gasschuld van Oekraïne. Volgens Rusland heeft Oekraïne nog vele miljarden aan onbetaalde gasrekeningen openstaan.

Lagere prijs

EU-commissaris Oettinger zegt dat de Oekraïners bereid zijn om al het gas dat is geleverd te betalen, maar wel tegen een lagere prijs. Het Russische staatsgasbedrijf verhoogde begin april de gasprijs met meer dan 40 procent.

Volgens Oettinger is de betaling van 786 miljoen dollar een stap in de goede richting. Hij hoopt dat er maandag in Brussel een doorbraak in de onderhandelingen kan worden bereikt.

Deadline

Rusland beschuldigde Oekraïne er vandaag van dat het land zich niet heeft gehouden aan de afspraken over betalingen voor gasleveringen. Volgens Rusland was er een deadline afgesproken, en heeft Oekraïne die gemist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl