NOS NieuwsAangepast

Schokkend protest na dood meisjes

De Indiase televisie heeft gruwelijke beelden uitgezonden van de twee verkrachte en opgehangen minderjarige meisjes. Familieleden en dorpelingen lieten uit protest de twee lichamen urenlang hangen. Ze waren woedend op de politie, omdat die passief zou zijn geweest.

Woensdagochtend werden de twee nichtjes van 14 en 15 jaar dood gevonden, hangend aan een mangoboom. Politieagenten die de lichamen naar beneden wilden halen, werden door de bewoners van het dorpje Katra Sadatganj tegengehouden.

Volgens een lokale politiewoordvoerder hebben de meisjes 15 uur in de boom gehangen. Rond de lugubere plek werd stilzwijgend geprotesteerd, ook in aanwezigheid van veel kinderen. Pas laat op woensdagavond konden de meisjes worden gecremeerd.

Politie doet niets

Drie broers zouden achter de dubbele verkrachting en moord zitten. Twee van hen zitten vast, naar de derde wordt nog gezocht. Ook is een politieagent gearresteerd en zijn twee anderen tijdelijk geschorst vanwege nalatigheid. Toen de ouders de dood van de meisjes bij de politie meldden, weigerde die actie te ondernemen.

"Toen ik naar het politiebureau ging, vroegen ze eerst uit welke kaste ik kwam", zegt de vader van één van de meisjes tegen de BBC. "Toen ik ze dat vertelde, maakten ze me belachelijk."

Kastensysteem

De familie komt uit de vierde en laagste kaste, de Dalits, of 'de Onaanraakbaren'. Het kastensysteem verergert de problematiek in het land. Het overgrote deel van verkrachtingsslachtoffers komt uit de laagste kaste. Van die slachtoffers is ook nog eens het overgrote deel minderjarig. Dat is onder meer te verklaren door de straffeloosheid, omdat de politie vaak wegkijkt.

Volgens overheidsstatistieken zou er elke 22 minuten ergens in India iemand worden verkracht.

Doodstraf

Verkrachtingen in India kregen eind 2012 internationaal de aandacht, na de brute verkrachting en moord op een 23-jarige studente in de hoofdstad New Delhi. Ze werd meegenomen in een busje en daar door zes mannen verkracht en geslagen. Ze overleed later in het ziekenhuis. Ook haar vriend werd meegenomen en mishandeld.

De verkrachting leidde tot grote protesten in het land. Vier verdachten kregen de doodstraf. De wetgeving werd aangescherpt, maar ondanks strengere wetten om vrouwen te beschermen tegen seksueel geweld, lijkt het probleem niet kleiner te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl