NOS NieuwsAangepast

"Einstein had ongelijk"

"Echt begrijpen doe ik het ook niet", zegt wetenschapper Ronald Hanson over het geslaagde experiment van de TU Delft om informatie te teleporteren. "De dingen die wij hier doen zijn heel raar, die zitten dicht tegen sciencefiction aan voor veel mensen."

De onderzoekers van de TU Delft verstuurden informatie van de ene naar de andere plek, zonder dat de computers met elkaar verbonden zijn. Dus niet met een kabel maar ook niet draadloos. Een doorbraak, volgens Hanson, "want het werkt elke keer".

Verstrengeld

De informatie wordt getransporteerd via 'verstrengeling', waarbij twee deeltjes bij elkaar worden gebracht en een soort eeneiige tweeling worden. Als ze daarna weer uit elkaar worden gehaald, horen ze toch nog bij elkaar.

"Dat is het bijzondere van verstrengeling", zegt Hanson, die het vergelijkt met de liefde. "Je kunt de deeltjes naar twee verschillende planeten brengen maar ze blijven van elkaar houden."

Gebeurt er nu iets met het ene deeltje, dan ondergaat het andere deeltje dezelfde verandering, zonder dat er direct contact tussen de twee is.

NSA

Maar wat kun je nu met deze wetenschap? "Eén ding dat we er mogelijk mee kunnen, is het veilig versturen van informatie. Informatie van jezelf naar de bank of informatie van premier Rutte naar president Obama bijvoorbeeld." Informatie die zelfs door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA niet te onderscheppen is.

Bijzonder is het ook omdat Albert Einstein meende dat verstrengeling helemaal niet mogelijk was. "Einstein had ongelijk", zegt Hanson. "De foute aanname die Einstein maakte was dat hij niet geloofde dat er een band kon bestaan over grote afstand. En als je eenmaal accepteert dat die band wel kan bestaan, hoe raar het ook is, dan zijn verstrengeling en teleportatie een logisch gevolg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl