NOS NieuwsAangepast

Winterspelen? Nee, dank u

Wie wil ze, de olympische winterspelen van 2022? Deze week zei de bevolking van het Poolse Krakau massaal nee. Geen zin in, veel te duur en de kosten worden toch niet terugverdiend, zo klonk het. En Krakau was niet de eerste stad die bedankte. Ook München 2022, Davos 2022 of Stockholm 2022 komt er niet.

Het lijkt daarmee op een trend. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft voor de winterspelen van 2022 nog nauwelijks kandidaten. "Langzamerhand wordt duidelijk dat de organisatie van Olympische Winterspelen niet zo lucratief is als altijd werd gedacht", verklaart sporthistoricus Jurryt van der Vooren.

"De winterspelen blijken altijd duurder uit te vallen. Dat is in Sotsji ook gebeurd, de geraamde 8 miljard werden er uiteindelijk 40. Sommige steden gaan dan wel nadenken. Willen we door zeventien dagen sportfeest zeventien jaar in de financiële problemen komen?"

Verloedering

De winterspelen hebben een flink nadeel ten opzichte van zomerspelen. Wat moet een land met alle faciliteiten als de spelen voorbij zijn?

Een voorbeeld van verloederde wintersportfaciliteiten is te vinden in Sarajevo dat de winterspelen van 1984 organiseerde. Persbureau EPA maakte er een aantal maanden geleden een fotoserie van verlaten bobsleebanen en skischansen die onder de graffiti zaten en overwoekerd waren door onkruid.

Het voorbeeld van Sarajevo gaat natuurlijk niet helemaal op omdat de stad in de jaren negentig werd geteisterd door een burgeroorlog. Maar de foto's geven wel een idee van hoe faciliteiten erbij kunnen liggen als ze dertig jaar niet worden gebruikt.

Tendenzen

Van der Vooren: "Wintersportoorden hebben verder nog het nadeel dat ze hoog in de bergen liggen. Die plaatsen zijn niet makkelijk bereikbaar. Sotsji was verder zo extravagant in de kosten dat veel steden zeggen dat die niet langer gaat. Ze zeggen dat ze het niet aan willen omdat ze daardoor volledig uit de rails worden getrokken."

Dus zou het kunnen dat we later aan onze kinderen moeten vertellen dat er naast zomerspelen ook ook wínterspelen waren? "In de geschiedenis van de Olympische Spelen zie je tendenzen. Soms zijn spelen niet populair om te organiseren. In 1984 was Los Angeles de enige stad die wilde. Dat kwam onder andere door terrorisme in München. Steden zeiden toen: dit willen we niet. Eind jaren 80 schreven journalisten zelfs dat de spelen de volgende eeuw niet zouden halen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Hoewel nu toch een breekpunt lijkt te zijn. Steden willen wel het sportfeest hebben, maar vragen zich ook af of ze alle gevolgen erbij willen. Het zou goed kunnen dat de winterspelen zoals we die nu kennen niet lang meer bestaan."

Tot slot: de steden die wel kandidaat zijn voor de winterspelen 2022: Peking, Oslo en Almaty in Kazachstan. Als het Peking wordt, dan is dat de eerste stad die zowel de zomer- als de winterspelen heeft georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl