NOS NieuwsAangepast

Futuristische ruimte-taxi onthuld

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft vannacht in Californië de bemande versie van de Dragoncapsule gepresenteerd. De Dragon V2 is één van de mogelijke opvolgers van de Spaceshuttle en kan zeven astronauten vervoeren naar het ruimtestation ISS en weer terug.

Het is de bedoeling dat de nieuwe capsule in 2016 zijn eerste bemande vlucht gaat maken. "We denken dat we dan zo ver zijn dat de bemande ruimtereis uitvoerbaar is", zei Elon Musk, oprichter van SpaceX tijdens de onthulling. Eerst gaat het bedrijf het ruimtevaartuig onbemand testen.

De Dragon V2 moet dankzij stuwkracht en het gebruik van andere technologieën in staat zijn om met dezelfde precisie als een helikopter te landen. Musk, oprichter van SpaceX, spreekt van een "grote sprong voorwaarts in de technologie".

De Nederlandse astronaut André Kuipers kent het bedrijf van Musk. "SpaceX is een fantastisch bedrijf. Ik ben er geweest. Geef ze een hoop verantwoordelijkheid en de mooiste dingen rollen eruit", zei Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal.

De vrachtversie van de Dragoncapsule brengt sinds 2012 materiaal naar het ISS. De eerste koppeling aan het ruimtestation werd toen gedaan door Kuipers.

"Bij trainingen in de fabrieken in Los Angeles zag ik de modellen al staan waar wij mee gingen werken. Er zaten al raampjes in, dus toen werd er al over nagedacht hoe ze mensen erin zouden kunnen vervoeren."

Opvolger Spaceshuttle

Sinds de laatste vlucht van de Spaceshuttle in 2011 zijn er geen NASA-astronauten vanaf Amerikaanse bodem de ruimte ingegaan. De VS is sindsdien afhankelijk van de Russische Sojoez-capsules.

De regering-Obama en NASA daagden bedrijven uit om een opvolger van de Spaceshuttle te maken. 36 bedrijven gingen die uitdaging aan, maar nu zijn er naast SpaceX nog twee nieuwe ruimtevaartuigen in de race: de CST-100 van Boeing en de Dream Chaser, een klein ruimtevliegtuig van de Sierra Nevada Corporation. Ook die liggen goed op schema met bouwen en testen.

Later dit jaar beslist NASA hoeveel geld de drie bedrijven krijgen voor de volgende fase van het commerciële programma, waarin de bouwers de laatste hand leggen aan hun ruimte-taxi's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl