NOS NieuwsAangepast

Duivels dilemma voor Google

De rechter heeft Google gedwongen om wissen in zoekresultaten mogelijk te maken. Dus staat er vanaf vandaag een formulier online waarmee gebruikers dat aan de zoekgigant kunnen vragen. Google doet dit niet van harte en onder experts is de verdeeldheid groot.

Joris van Hoboken, voorzitter van Bits of Freedom, noemde de uitspraak van het Europese hof op Twitter "desastreus voor de vrijheid van meningsuiting". Tegelijkertijd is zijn organisatie blij dat burgers zo een extra middel in handen hebben om hun privacy te waarborgen: "Het is lovenswaardig dat Google gelijk een systeem optuigt na de uitspraak", zegt Floris Kreiken van de digitale burgerrechtenorganisatie in een reactie aan de NOS.

Wantrouwig

Om het verwijderingsverzoek te verwerken vraagt Google een identiteitsbewijs van de aanvrager. Het doet dat om frauduleuze verzoeken te voorkomen. Tegelijkertijd zullen de aanvragers wellicht wantrouwig zijn om nog meer persoonlijke informatie aan Google te verstrekken.

Verder vraagt de zoekmachine om bij ieder ongewenst zoekresultaat met argumenten te komen waarom dat resultaat gewist moet worden. Na de uitspraak van het Europese hof gaf het bedrijf al voorbeelden van verwijderingsverzoeken. Wat doe je bijvoorbeeld met een arts die ooit slechte recensies kreeg? Moet je informatie over een veroordeelde pedoseksueel na een aantal jaar ook wissen?

Dilemma

Bij ieder verzoek moet het bedrijf een afweging maken. Wat weegt zwaarder: privacy of het recht op transparante informatie? En daarna is het nog de vraag hoe lang het duurt voordat informatie irrelevant of gedateerd is.

De uitspraak van het Europese hof levert behoorlijk veel vraagtekens op. "De uitspraak van het hof is ongelofelijk genuanceerd", zegt Kreiken: "Zoek je op een exacte naam, dan kunnen bepaalde resultaten worden gewist. Maar als je daar relevante zoektermen aan toevoegt kan dat zomaar anders zijn."

Terug naar de bron

"Wij vragen ons af of Google wel de juiste partij is om deze afweging te maken. Dat kan volgens ons beter bij een rechter of een andere autoriteit. Of bij de bron zelf natuurlijk. Websites zelf kunnen zich ook uit de zoekmachine laten halen", zegt Bits of Freedom.

Hoeveel verzoeken er tot nu toe binnen zijn gekomen bij Google is niet bekend. In een reactie laat het bedrijf weten nog geen extra mensen in te zetten voor het behandelen van alle verzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl