NOS NieuwsAangepast

Schoonmaak ov nog flinke klus

Het puinruimen op de NS-stations is begonnen. Schoonmakers zijn na vijf weken staken donderdagavond weer aan het werk gegaan. Reizigers zijn opgelucht dat de perrons en treinen weer worden opgeruimd, meldt Radio1 verslaggever Roel Pauw.

Het was de afgelopen weken gewoon een bende, zeggen reizigers. "Alles plakte, tot de stoelen van de treinen aan toe."

"Op een gegeven moment dacht ik: wil ik überhaupt wel zitten? Het was echt te smerig. Maar plakkende voeten als je door de trein loopt, dat wil je ook niet", vertelt een vrouw.

Bij een andere forens was er de afgelopen weken flink wat irritatie. Niet zozeer vanwege de rotzooi, maar vooral om het gedrag van medereizigers. "Waarom kunnen mensen hun rotzooi niet netjes meenemen in plaats van op de stations neergooien?", foetert de vrouw.

Nog weken opruimen

Het schoonmaakbedrijf dat verantwoordelijk is voor het poetsen van de treinen, zegt dat er nog een paar weken nodig zijn om alles op de stations weer schoon te krijgen.

Volgende week worden per dag 100 tot 150 man extra ingezet om dat voor elkaar te krijgen.

Niet moeilijk doen

Voor de stakende schoonmakers lijkt over het algemeen begrip te bestaan onder de treinreizigers. "Ze hebben het recht om te staken, maar mooi dat het voorbij is. Het was écht heel vies."

Een andere vrouw is vooral blij voor de schoonmakers. "Het is mooi dat ze er iets bij hebben gekregen, meer dan terecht. Het zijn mensen die al vrij weinig betaald krijgen, over die paar centen ga je toch niet moeilijk doen?"

Vrijdag zal een directeur van één van de stakende bedrijven zijn goede wil tonen: met een bezem, stoffer en blik helpt hij met de grote schoonmaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl