NOS NieuwsAangepast

Turkije mag YouTube niet blokkeren

De Turkse regering mag YouTube niet blokkeren. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Turkije besloten. Volgens het hof is een blokkade in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

De uitspraak is een tegenvaller voor premier Erdogan. Hij sloot YouTube af nadat er een geluidsopname van een geheime vergadering over Syrië op was geplaatst. De stemmen zouden van de minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van de veiligheidsdienst zijn. De Turkse regering noemde die publicatie op YouTube pure spionage.

Geen toegang

De uitspraak heeft niet onmiddellijk geleid tot het opheffen van de blokkade. Op dit moment is YouTube nog niet toegankelijk in Turkije. Veel mensen verwachten volgens correspondent Marc Guillet ook niet dat dat snel zal gebeuren. Erdogan kan weliswaar niet meer in beroep tegen deze uitspraak, maar veel Turken verwachten dat de regering zal proberen om de wet aan te passen.

Corruptie

Op sociale media zijn al vaker geluidsopnames geplaatst die Erdogan niet goed uitkwamen, omdat ze zouden bewijzen dat zijn regering corrupt is. Zo staat er een gesprek op YouTube waarin Erdogan met een van zijn zoons zou bespreken hoe ze grote sommen geld kunnen verduisteren.

Erdogan liet eerder ook Twitter blokkeren. Het Constitutioneel Hof besliste in april al dat ook die blokkade ongrondwettelijk was. Twitter is weer gewoon bereikbaar voor de Turken.

Strijd

De premier geeft desondanks zijn strijd tegen de sociale media niet op. Hij heeft Twitter en YouTube voor de rechter gedaagd, omdat ze zijn rechten zouden schenden. Hij beticht Twitter van belastingontduiking in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl