NOS NieuwsAangepast

"Niets bestand tegen deze regen"

Het water spoelde uit de sloot zo het land op, zegt boer Harrie Brents in Wijster. "Overal stond het blank. Het was onvoorstelbaar, zo veel water als er viel."

De akkerbouwer hoorde maandag dat het hard zou gaan regenen. "We kregen boter bij de vis. Er viel 100 millimeter in twee dagen, een hoeveelheid die normaal is voor een hele maand."

Het is nu een tijdje droog, maar wie zich op het land van de akkerbouwer waagt, zakt tot zijn knieën in de modder. "Dit extreme weer komt in Nederland zelden voor."

Funest

De afgelopen dagen is Brents met vier mensen aan het spitten geweest, in de hoop dat het water via geultjes weer weg zou lopen. "Maar we konden niet overal tegelijk zijn. Hier was niets tegen bestand."

Op de Drentse boerderij groeien mais, uien, suikerbieten en aardappelen. Vooral voor dat laatste gewas is de overvloedige regen funest. "Als de moederknol 24 uur in het water heeft gestaan, is het afgelopen. Nu lijkt het nog wel wat, maar het water loopt te langzaam weg. Over twee weken zul je zien dat het alleen nog maar verder achteruit is gegaan."

Brents voorziet een financiële strop. "Een kwart van de aardappeloogst is zeker weg. We moeten kilo's maken en als je 25 procent van de opbrengst kwijt bent, verdien je niets. Hier moet geld bij dit jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl