NOS NieuwsAangepast

Protest tegen sloop pand Barcelona

Bij protesten in de wijk Sants in Barcelona zijn zeker 25 mensen opgepakt. Aanleiding voor de protesten was de ontruiming en sloop van een historisch gebouw dat jaren was gebruikt als als wijkcentrum.

Vorige week had de rechter een sloopvergunning gegeven. Actievoerders bezetten het gebouw, waarna de politie overging tot ontruiming en het pand alsnog werd gesloopt. Sindsdien is het onrustig in de wijk.

Gisteravond werd het protest heviger. Duizenden demonstranten gingen op verschillende plekken in Barcelona de straat op. Volgens de politie liep het protest uit de hand toen jongeren vuilcontainers en een busje van de regionale tv-zender in brand staken.

Politieversterking

De nationale politie heeft 200 man extra gestuurd, vooral om overheidsgebouwen te beschermen. De burgemeester zegt met de demonstranten te willen praten, maar "alleen als het geweld stopt". De betogers klagen dat de politie veel te hard optreedt.

In verschillende steden in Catalonië, zoals in Sabadell en Girona, gingen honderden mensen de straat op uit solidariteit met de demonstranten in Barcelona. Ook in Lleida verzamelden zich demonstranten voor het stadhuis. Ze gooiden verfbommetjes en schreeuwden leuzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl