NOS NieuwsAangepast

Humanere Teeven overtuigt Kamer

De SP en GroenLinks hebben ernstige twijfels over staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven. Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de behandeling van asielzoekers vroeg SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zich hardop af of er wel verder gewerkt kan worden met de staatssecretaris.

Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks betwijfelde of de behandeling van asielzoekers onder staatssecretaris Teeven wel humaner kan worden.

Maar een meerderheid in de Kamer vindt dat dat wel het geval is en de positie van de staatssecretaris kwam daardoor geen moment in gevaar.

Verbetering

Volgens de PvdA en D66 zijn er wel degelijk verbeteringen doorgevoerd in de behandeling van asielzoekers. "D66 geeft Teeven wel een gele kaart", zei D66-Kamerlid Schouw, maar hij vindt dat de staatssecretaris de gelegenheid moet krijgen om zijn werk af te maken.

Na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek in naar de risico's die uitgeprocedeerde asielzoekers lopen in opvang- en detentiecentra.

De Onderzoeksraad had geen aanwijzingen dat asielcentra structureel onveilig zijn, maar schreef in het rapport dat vreemdelingen er wel risico's lopen en dat daar snel een oplossing voor moet worden gevonden.

In april pleegde opnieuw een man zelfmoord die onder toezicht stond van de Nederlandse overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl