NOS NieuwsAangepast

Kamp: open discussie schaliegas

De inspraakprocedure voor het milieuonderzoek naar de winning van schaliegas is begonnen. Minister Kamp stuurde vandaag zijn voorstel voor de onderzoeken naar de mogelijkheden voor schaliegas naar de Kamer.

Meer dan 150 gemeenten en 8 provincies willen niet meewerken aan schaliegas. Toch gaan de onderzoeken naar de mogelijkheden door en Kamp roept op er op een positief-kritische manier naar te kijken.

Kamp wil geen gebieden uitsluiten, behalve waterwingebieden en Natura 2000-natuurgebieden. Hij vindt overal nee tegen zeggen niet in het belang van Nederland.

Stoppen

"Er zijn gemeenten die zeggen dat we moeten stoppen met de winning van aardgas in Groningen. Er zijn gemeenten die geen kernenergie willen, geen windmolens en schaliegas. Maar we moeten uitzoeken hoe we er op een verantwoorde manier voor kunnen zorgen dat mensen energie in huis hebben, ziekenhuizen open kunnen blijven en bedrijven blijven werken."

GroenLinks

De komende zes weken kunnen mensen reageren. GroenLinks ziet niets in de aanpak van Kamp. De partij roept haar leden en bestuurders op hun bezwaren op papier te zetten.

Kamerlid Van Tongeren: "Natuurgebieden worden niet uitgesloten, drinkwater heeft geen voorrang en schone aardwarmte ook niet. De woorden klimaat of CO2 komen in zijn brief niet voor. Er moet eerst een discussie worden gevoerd over nut en noodzaak van meer fossiele winning in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl