NOS NieuwsAangepast

'Saudische' tips voor Timmermans

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zal niet alleen moeten uitleggen, maar ook heel goed moeten luisteren als hij naar Saudi-Arabië gaat om over de stickeractie van de PVV te spreken. Dat zegt politicoloog Tiest Sondaal. Hij geeft les op een universiteit in Saudi-Arabië. In Met Het Oog Op Morgen gaf hij enkele tips aan de minister.

Wat moet Timmermans vooral doen?

"Allereerst is het belangrijk dat de minister persoonlijk voor het voetlicht brengt dat de Nederlandse regering de Koran en de Islam respecteert en de acties van de heer Wilders in de sterkst mogelijke bewoordingen afkeurt. En wat voor stappen de regering overweegt om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Wat verder van belang is, is dat hij het Nederlandse politieke systeem duidelijk uitlegt en ook verdedigt. Dat er een scheiding van machten bestaat. Dat gekozen volksvertegenwoordigers in debatten de grenzen van de vrijheid van meningsuiting mogen opzoeken. En dat het juridisch bijna onmogelijk is om Wilders veroordeeld te krijgen voor aanzetten tot haat of groepsbelediging."

Is het vooral praten? Of ook luisteren?

Zeker. Net zo belangrijk is dat de minister luistert naar de zorgen van de Saudische overheid over de toenemende anti-Islamretoriek in Europa. Een geluid dat volgens Saudi-Arabië niet alleen in Nederland maar ook in Frankrijk, de VS en andere landen steeds meer de kop opsteekt. Dus het advies is een combinatie van luisteren en uitleggen. En dat is belangrijk, want de regering kan geen garanties geven dat dit de laatste keer is dat Wilders zulke kwetsende termen hanteert."

Zal het bezoek van Timmermans helpen?

"Dat denk ik wel, een persoonlijk bezoek van Timmermans is belangrijk omdat het in landen zoals Saudi-Arabië niet alleen gaat om de boodschap, maar ook om de boodschapper. De komst van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zal gewaardeerd worden en gezien worden als een symbool van respect."

Is het dan niet beter dat premier Rutte gaat?

"Daar zouden ze hier zeker geen bezwaar tegen hebben. Ik heb veel contact met zakenmensen en ik merk dat zij stiekem ook graag iemand van het koninklijk huis zouden zien. Er is heel veel respect voor de koninklijke familie. Dus dat zou het beste zijn, maar dat ligt politiek gevoelig."

Het bedrijfsleven heeft geadverteerd in Saudische kranten. Zinnig?

"Ja, aan de ene kant wel. Maar ik beschouw die actie een klein beetje als een mes dat aan twee kanten snijdt. Het gevaar is dat de kwestie hierdoor meer in het publieke domein terecht komt. Deze kwestie leeft nu niet erg onder de gewone bevolking. Als ik naar mijn werk ga of naar de supermarkt, word ik er niet persoonlijk op aangesproken. Veel mensen weten er niets van. Maar de afbeeldingen van de stickers circuleren wel op internet. Als de nationale media er veel meer aandacht aan gaan besteden, kan de vlam alsnog in de pan slaan."

Net als bij de rel rond de Deense cartoons.

"Precies. Ik spreek veel Saudi's die zeggen dat zij mensen kennen die nog steeds Deense producten boycotten en ook nooit naar Denemarken zullen reizen, dus dat speelt wel."

Is er eigenlijk een boycot? Formeel hebben we nog niks gehoord.

"Nee, dat klopt. De Nederlandse ambassade benadrukt dat er geen officiële boycot is. Maar dat neemt niet weg dat de huidige onzekerheid de Nederlandse belangen wel schaadt. Want als er iets is dat zakenmensen afschrikt, dan is het onzekerheid."

"Daarnaast is er het gevaar dat Saudische zakenmensen gaan handelen in de geest van een eventuele boycot. Dat ze besprekingen opschorten en de vinger op de knip houden. Dus met dat in het achterhoofd lijkt me een bezoek op korte termijn erg verstandig. Als ik Timmermans was, zou ik zo spoedig mogelijk naar Riyad komen om de plooien glad te strijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl