NOS NieuwsAangepast

Accijnzen brandstof niet omlaag

De accijnzen op benzine, lpg en diesel gaan niet omlaag. Pomphouders en de oppositie in de Tweede Kamer hadden daar bij het kabinet op aangedrongen, omdat vooral tankstations in de grensstreek het moeilijk zeggen te hebben.

Maar staatssecretaris Wiebes van Financiën is niet van plan om de accijnsverhoging van begin dit jaar terug te draaien. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat de effecten in de grensstreek niet "significant" uit de pas lopen met een al langer zichtbare trend van teruglopende verkopen. De verkoop in heel Nederland daalt, waarbij de daling in de directe grensstreek wel sterker is dan gemiddeld, aldus Wiebes.

Hogere opbrengst

De staatssecretaris benadrukt dat de accijnsverhoging de schatkist geld oplevert: de opbrengst in het eerste kwartaal was 51 miljoen euro hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. "Dat zijn substantiële extra inkomsten, die bijdragen aan het op orde brengen aan de overheidsfinanciën," zegt Wiebes. Hij baseert zich op cijfers van het CBS, de Belastingdienst en oliemaatschappijen.

BOVAG

In een eerste reactie zegt de BOVAG dat de strijd om een accijnsverlaging nog niet gestreden is. "Er is geen ontkennen aan dat in de grensstreek de verkoop daalt," zegt een woordvoerder.

De BOVAG zegt te bekijken hoe de schade van de accijnsverhoging op de overheid verhaald kan worden. Juridische stappen worden daarbij niet uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl