NOS NieuwsAangepast

Kritiek Cameron, Hollande op EU

"De EU is te groot, te bazig en te bemoeizuchtig." Voor de Britse premier Cameron is het duidelijk welke lessen Europa moet trekken uit de uitslag van de Europese verkiezingen.

Cameron zei aan het begin van een vergadering met EU-collega's in Brussel dat de unie bevoegdheden moet teruggeven aan de lidstaten. Veel van zijn landgenoten zijn dat ongetwijfeld met hem eens en kozen daarom afgelopen donderdag voor UKIP, die wil dat Groot-Brittannië uit de EU treedt.

Ook de Franse president Hollande, die bij de verkiezingen werd weggevaagd door het anti-Europese Front National, riep op tot verandering. "Ik ben Europeaan en ik wil dat Europa verandert."

Nieuwe commissievoorzitter

De regeringsleiders van de EU-landen zijn in Brussel bijeen om te praten over de uitslag van de Europese verkiezingen. Ook wordt tijdens het informele diner een begin gemaakt met de verdeling van de belangrijkste Europese functies.

Een van die topbanen waarover wordt onderhandeld is de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Daarvoor heeft het Europees Parlement christen-democraat Jean-Claude Juncker naar voren geschoven. De christen-democratische EVP werd bij de verkiezingen van afgelopen week het grootst.

Tegenstand

Maar sommige regeringsleiders zijn fel gekant tegen Juncker, zoals premier Cameron. Die vindt Juncker als oud-premier van Luxemburg en vooral oud-voorzitter van de eurogroep te veel het gezicht van het 'oude Europa'.

EU-president Van Rompuy benadrukte bij aanvang van het diner nog eens dat het de verantwoordelijkheid is van de regeringsleiders om een kandidaat-commissievoorzitter naar voren te schuiven. Dat signaal lijkt bedoeld voor de leiders van het Europarlement, die vinden dat de regeringsleiders niet om de kandidaat uit het parlement heen kunnen.

Wat zijn de lessen?

Correspondent Chris Ostendorf is benieuwd welke lessen de regeringsleiders uit de uitslag trekken. "De overgrote meerderheid van de kiezers heeft toch gestemd op partijen die gewoon willen doorgaan op de ingeslagen koers in Europa", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl