NOS NieuwsAangepast

Vliegveld Donetsk in handen Kiev

De strijd om de luchthaven van de Oekraïense stad Donetsk is voorbij: de leider van de pro-Russische separatisten heeft toegegeven dat het vliegveld weer in handen is van regeringstroepen.

Volgens de separatisten zijn er aan hun kant vijftig doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen gisteren. Vandaag kwam daar nog een aantal bij, toen de separatisten zich terugtrokken naar de stad. Over slachtoffers aan regeringszijde is niets bekend.

Vrachtwagens

NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp vertelde in het Radio 1 Journaal dat een vrachtwagen vol separatisten, die terugkeerden naar Donetsk, door een gevechtshelikopter was beschoten. "Dat is een hele bloedige zaak geworden, daar zijn veel slachtoffers bij gevallen", zei hij.

Even later kwam een vrachtwagen met separatisten in een buitenwijk onder vuur te liggen. De chauffeur werd geraakt en reed tegen een boom, waarna de vrachtwagen kantelde. "Ook daarbij zouden separatisten zijn gedood", zei Dennekamp.

De stad zelf leek vanavond volkomen verlaten. De winkels waren gesloten, de restaurants ook en de markt was dicht. Een chauffeur zei tegen Dennekamp: "Ik heb verdriet om mijn stad. Ik heb de straten nog nooit zo leeg gezien".

Moskou

De strijd om de luchthaven begon gistermiddag, nadat de separatisten het hoofdgebouw hadden bezet. Het Oekraïense leger viel hen daarna aan. Het was voor het eerst dat dat met zo'n vastberadenheid gebeurde.

Vermoedelijk speelde de verkiezing van Petro Porosjenko tot nieuwe president een belangrijke rol. Die zei na het bekend worden van de uitslag dat de opstand in het oosten zo snel mogelijk de kop moet worden ingedrukt.

OVSE

In het oosten van Oekraïne zijn vandaag vier OVSE-waarnemers verdwenen: een Turk, een Zwitser, een Deen en een Est. De Deense regering zegt dat ze door separatisten worden vastgehouden.

Eind vorige maand verdwenen in hetzelfde gebied zeven OVSE'ers. Ook zij waren door separatisten ontvoerd. Die lieten hen na een week gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl