NOS NieuwsAangepast

VS houdt 9800 man in Afghanistan

Na het vertrek van de Amerikaanse hoofdmacht later dit jaar, blijven er nog 9800 Amerikaanse militairen achter. De helft daarvan vertrekt in 2015, de meeste van de dan nog resterende Amerikanen in 2016.

Dat heeft president Obama bekendgemaakt in een toespraak in de tuin van het Witte Huis. De inhoud van de speech was uren daarvoor al uitgelekt.

Obama zei dat de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de dertien jaar durende strijd in Afghanistan zware klappen hebben toegebracht aan al-Qaida, Osama Bin Laden hebben uitgeschakeld en hebben voorkomen dat Afghanistan een uitvalsbasis werd voor terreuracties tegen de VS.

Handtekening

Op dit moment zitten er nog 32.000 Amerikanen in Afghanistan. Zij houden zich voornamelijk bezig met de strijd tegen de Taliban.

Het Afghaanse leger moet die rol, en die van andere NAVO-landen, later dit jaar overnemen. Dat gebeurt pas als het zogeheten veiligheidspact met de Afghaanse regering is getekend.

Anti-terreuroperaties

De huidige president, Karzai, weigert zijn handtekening te zetten, maar de twee overgebleven presidentskandidaten, Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani, hebben beloofd dat zij de overeenkomst zullen tekenen. zei Obama.

De 9800 Amerikaanse militairen die er volgend jaar nog zijn zullen verspreid over heel Afghanistan worden ingezet voor anti-tereuroperaties en voor het trainen van Afghaanse veiligheidstroepen. Zij krijgen steun van zo'n 2000 militairen uit andere NAVO-landen.

Verkiezingsbelofte

In 2016 is daar nog de helft van over. Die militairen zullen vooral in Kabul en op de luchtmachtbasis Bagram, ten noorden van de hoofdstad, gelegerd zijn.

Aan het eind van dat jaar is het overgrote deel vertrokken. Ongeveer duizend Amerikaanse militairen blijven nog in Afghanistan achter.

Het plan van Obama is in lijn met wat de militaire commandanten hebben voorgesteld en met zijn verkiezingsbelofte om de Amerikanen uit Afghanistan weg te halen

Kritiek

Vooraanstaande Republikeinen bekritiseren het plan. "President Obama beëindigt geen oorlogen, hij verliest ze", zei senator Graham uit South-Carolina. Zijn partijgenoot Howard McKeaon herinnerde aan de chaos die in Irak was ontstaan, nadat de Amerikanen daar waren vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl