NOS NieuwsAangepast

6 pestprojecten, wat is het verschil?

Ze heten Kanjertraining, Taakspel of PRIMA. Eén van de anti-pestmethodes die staatssecretaris Dekker vandaag voorlopig goedkeurde kan vanaf het schooljaar 2015-2016 ook op de school van uw kinderen worden ingesteld. Maar hoe werken ze en wat is eigenlijk het verschil tussen de zes schoolbrede programma's?

KiVa en PRIMA

Er staan twee specifieke anti-pestprogramma's op de lijst. De moderne Finse methode KiVa en de oudere Noorse PRIMA-methode. Bij beide leren leerlingen, docenten en ouders wat ze tegen pesten kunnen doen.

KiVa is vooral gericht op preventie. Er is naast de opleiding voor leraren een computerspel voor de leerlingen en een folder voor ouders.

PRIMA is zowel gericht op de aanpak van pesten als op preventie. Er wordt gebruikgemaakt van een zogenoemde Pestmeter, om te bepalen hoe het pestklimaat op school is.

Vreedzame School en Kanjertraining

Er staan twee algemene schoolprogramma's op de lijst, die op basisscholen en middelbare scholen ingezet kunnen worden: Vreedzame School en Kanjertraining. Deze methoden moeten nog bewijzen dat ze specifiek ook werken tegen pesten.

Bij de Vreedzame School leren kinderen, leerkrachten en ouders hoe ze democratisch met elkaar om kunnen gaan, bijvoorbeeld via mediation. Leerlingen kunnen solliciteren op de rol van mediator.

Bij Kanjertraining wordt gedrag besproken aan de hand van dieren: de stoere tijger, de pestvogel, de grappende aap en het onzekere konijn. Via rollenspellen en verhalen komen kinderen erachter hoe ze zich gedragen.

PAD en Taakspel

Dan zijn er nog twee methoden die zich alleen op leerlingen richten: de PAD-methode, waarbij leerlingen aan de hand van emotiekaartjes leren om met hun gevoelens om te gaan en problemen op te lossen en de methode Taakspel waarbij het erom draait dat leerlingen zich aan de regels leren houden en elkaar corrigeren als dit niet gebeurt.

Meer over de beoordeling van de programma's leest u op de site van het Nederlands Jeugdinstituut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl