Renovatie Rijksmuseum gaat door
Door redacteur Rachel de Meijer
Tien jaar lang was de Philipsvleugel het enige stukje Rijksmuseum dat het publiek te zien kreeg. Tot aan de heropening vorig jaar waren er de hoogtepunten uit de collectie te zien. Nu wordt de vleugel gerenoveerd om vanaf 1 november de tijdelijke tentoonstellingen van het museum te huisvesten.
De Philipsvleugel telt dertien zalen, waaronder een aparte zaal voor wisselende fototentoonstellingen. Sensation White, zo noemt directeur Wim Pijbes de kleur van de muren tijdens een rondleiding voor de pers. "Ze zijn warm wit, fris en modern", zegt hij.
Tentoonstellingen
Aan die maagdelijke witte muren hangen straks 400 werken uit de fotocollectie van het Rijksmuseum onder de titel Modern Times. Fotografie in de 20ste eeuw.
Die expositie wordt in februari volgend jaar gevolgd door Rembrandt: The Finest Years, waar 35 schilderijen getoond worden uit zijn laatste periode, met bruiklenen uit de hele wereld.
Fragmentengebouw
Op de plek waar de Philipsvleugel nu staat, was ooit een tuin die volstond met stukken van gesloopte gebouwen. Architect Pierre Cuypers had ze bewaard, omdat hij vond dat ze belangrijk waren voor de Nederlandse architectuurgeschiedenis.
De fragmenten kwamen uit heel Nederland: de Bredase muur (van het kasteel), de Rotterdamse trap en de waterpoort van Gorinchem om er maar een paar te noemen. Veel van die fragmenten zijn onderdeel geworden van het gebouw dat Cuypers ontwierp als aanbouw bij het Rijksmuseum.
Tijdens eerdere renovaties verdwenen ze onder verlaagde plafonds en voorzetmuren. Maar dat wordt nu hersteld. De Bredase muur is straks weer zichtbaar in het atrium van de Philipsvleugel.
Ark van Smaken
De nieuwe tentoonstellingsruimte krijgt ook een restaurant met plek voor zo'n 130 gasten, met wisselende chef-koks. De ambities zijn hoog; directeur Pijbes wil een restaurant als een culinaire monumentenlijst. Volgens hem is koken kunst en hoort het in het Rijksmuseum.
De Ark van de Smaak, een canon van Nederlandse producten en gerechten, die moet het restaurant straks bieden, zegt Pijbes. Dat alles opgediend op borden en schalen gemaakt van Amsterdamse klei van de Noord-Zuidlijn.