NOS NieuwsAangepast

A'dam gedaagd voor dood van vrouw

Het OM heeft de gemeente Amsterdam aangeklaagd voor dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. In mei vorig jaar zou een wegafzetting onvoldoende verlicht zijn geweest. De gemeente is daarom aansprakelijk voor de dood van een vrouw (32) en de ernstige verwonding van een man (40), zegt het OM.

De twee reden in mei vorig jaar 's nachts op een snorfiets op de Veemkade langs het IJ. De gemeente had daar paaltjes geplaatst om te voorkomen dat er auto's zouden rijden. Volgens het OM waren de paaltjes niet of nauwelijks zichtbaar en ook de kade zelf was slecht verlicht. Buurtbewoners hadden daar geregeld bij de gemeente over geklaagd.

De twee botsten op een van de paaltjes en kwamen ten val. Beiden liepen ernstig hoofdletsel op. De vrouw overleed twee weken later.

Bijzonder

Volgens het OM is het nooit eerder voorgekomen dat de gemeente Amsterdam werd vervolgd voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk. Wanneer de zaak voorkomt is niet bekend.

In december 2012 veroordeelde de rechtbank in Utrecht de gemeente Stichtse Vecht voor de dood van twee motorrijders. Zij kwamen in 2009 om het leven bij een val. Die werd veroorzaakt doordat boomwortels het wegdek omhoog hadden geduwd.

Volgens de Utrechtse rechtbank had de gemeente maatregelen moeten nemen om het gevaar te beperken. Stichtse Vecht kreeg een boete van 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl