NOS NieuwsAangepast

Kindermisbruik vaak niet gemeld

Ieder jaar worden 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van een vorm van seksueel geweld. Dat loopt uiteen van een ongewenste aanraking tot verkrachting. Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens en oudere kinderen lopen meer risico dan jongere kinderen. Uiteindelijk komt minder dan 10 procent bij de hulpverleners terecht.

Het zijn conclusies van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Rapporteur Corinne Dettmeijer vindt dat de drempel voor slachtoffers om zich te melden bij de politie of bij hulpverleners omlaag moet. Veel slachtoffers durven zelf niet te praten, en hun omgeving ziet niet wat er aan de hand is.

Registratie

De onderzoekers verzamelden zoveel mogelijk informatie over kindermisbruik om de omvang van het probleem in kaart te brengen. Dat bleek lastig. Zo konden bijvoorbeeld de landelijke gegevens van de Raad voor de Kinderbescherming en van de politie niet gebruikt worden omdat daaruit niet duidelijk wordt wie de slachtoffers en wie de daders zijn.

Een van de belangrijkste aanbevelingen van de Nationaal Rapporteur is daarom dat de gevallen van kindermisbruik beter moeten worden geregistreerd. Nu ontbreekt vaak informatie of houden de verschillende instanties de zaken van seksueel geweld tegen kinderen allemaal op een andere manier bij.

Ook verstaan instanties in de ene regio soms iets anders onder het woord 'misbruik' dan in een andere regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl