NOS NieuwsAangepast

Rutte: Commissievoorzitter later

Premier Rutte wil niet vooruitlopen op de vraag wie voorzitter wordt van de Europese Commissie. Vanavond is in Brussel een diner van de Europese regeringsleiders; daar wordt de uitslag van de Europese verkiezingen besproken en wordt vooruitgekeken naar allerlei beslissingen van de komende tijd.

Christen-democraten, socialisten en liberalen hebben alle drie een kandidaat gesteld voor het voorzitterschap. Rutte herhaalde in de Tweede Kamer dat het geen automatisme is dat een van hen het ook wordt.

De premier vindt dat de Europese ministers eerst moeten bespreken wat de prioriteiten in de EU de komende tijd zijn en pas later bekijken welke commissievoorzitter daar het best bij past. Hij verwacht niet dat de Europese ministers vandaag al een voordracht doen.

Prioriteiten

De premier verwees naar de brief die het kabinet vorige week naar de Kamer stuurde over de prioriteiten en naar het interview dat hij die dag gaf aan regionale kranten. Dat interview leidde tot commotie en kritiek van onder meer coalitiepartner PvdA.

Rutte zei daarover vandaag dat in de berichtgeving het thema "banengroei" was weggevallen. De premier noemde het daarom begrijpelijk dat er gedoe ontstond.

Nederlandse kandidaat

Rutte wil ook weinig kwijt over de Nederlandse kandidaat-eurocommissaris. Volgens hem zijn in de coalitie geen afspraken gemaakt over de politieke kleur. "VVD en PvdA hebben wel afgesproken dat ze er geen ruzie over krijgen, en tot nu toe lukt dat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl