NOS NieuwsAangepast

Gevolgen leenstelsel verzacht

De gevolgen van de invoering van het leenstelsel worden verzacht. Bronnen in Den Haag melden dat 250 tot 300 miljoen euro wordt uitgetrokken om het onderwijs toegankelijk te houden. Dat geld zou gebruikt kunnen worden om de aanvullende beurs te verhogen of de ov-jaarkaart voor studenten te behouden.

Gisteren werd bekend dat de onderhandelende partijen en minister Jet Bussemaker van Onderwijs bijna een akkoord hebben over de invoering van het leenstelsel met ingang van het studiejaar 2015/2016. Bussemaker heeft maandenlang onderhandeld met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Ze heeft die partijen nodig om haar plannen door de Eerste Kamer te krijgen.

Kop van Jet

De Landelijke Studenten Vakbond, de LSVb, voerde vanmiddag actie tegen het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel. "Een leenstelsel heeft desastreuze gevolgen voor alle studenten, en dus voor het hoger onderwijs. Dit is duidelijke een stap in de verkeerde richting!", aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen. Politici en voorbijgangers konden op het Plein in Den Haag op de Kop van Jet slaan.

Op de website www.krijgiknogstufi.nl, kunnen studenten kunnen berekenen hoeveel schuld zij zouden hebben zonder basisbeurs. Ook kunnen ze zich uitspreken tegen het leenstelsel.

D66-Kamerlid Van Meenen was aanwezig bij de actie en benadrukte "een substantieel deel" van de 800 miljoen euro die het afschaffen van de basisbeurs oplevert moet worden gebruik om het onderwijs toegankelijk te houden.

Onacceptabele gevolgen

Volgens LSVb-voorzitter Janssen zijn de gevolgen van een leenstelsel onacceptabel: "We willen de partijen verzoeken om met dit ridicule plan te stoppen nu het nog kan." Ze haalt een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan: "Van de huidige bachelorstudenten zou 31 procent geen master meer doen, van de huidige hbo-studenten die dit van plan is, ziet zelfs 50 procent hiervan af. Tien procent van de studenten zou überhaupt niet aan een studie beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl