NOS NieuwsAangepast

Veel speed, xtc in Brabantse riolen

In Noord-Brabant wordt niet alleen drugsafval in het buitengebied gedumpt, maar ook in het rioolwater. Dat zegt onderzoeker Pim de Voogt van wateronderzoeksinstituut KWR vanavond in Nieuwsuur.

KWR deed onderzoek naar het rioolwater. Uit de berekeningen van KWR blijkt dat er in Eindhoven in één weekend zo'n 8 kilo amfetamine, oftewel speed, door de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat. "Daarvoor heb je 80.000 pillen nodig."

"De resultaten bevestigen wat we ook in het nieuws horen dat er vrij veel labs zijn in het zuiden van het land waar ecstasy en amfetamine worden gemaakt", zegt De Voogt.

Milieu-effect onduidelijk

De drugs die in het riool worden gedumpt, komen uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Wat het effect is op het milieu, is volgens De Voogt nog niet duidelijk.

Hij sluit niet uit dat de dumpingen schadelijk zijn voor dieren. "Drugs hebben invloed op ons, dus waarom zouden ze ook niet een invloed kunnen hebben op ongewervelde beesten in het water?"

Europese top

Het onderzoek van KWR is onderdeel van een groter Europees onderzoek naar rioolwater. Amsterdam, Utrecht en Eindhoven, de onderzochte steden in Nederland, blijken koploper te zijn in het gebruik van ecstacy.

Eindhoven staat ook in de Europese top als het gaat om de grondstof van speed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl