NOS NieuwsAangepast

Angst in Donetsk na veldslag

Na een halve dag van felle gevechten lijkt de rust rond de luchthaven van Donetsk weergekeerd. Het Oekraïense leger greep in toen de pro-Russische separatisten een ultimatum om bij de poorten van de luchthaven te vertrekken hadden genegeerd. Er zijn berichten over meer dan dertig doden, maar officiële cijfers zijn er niet.

De aanval begon gisteren kort na het middaguur. De hele dag waren er felle gevechten, waarbij Oekraïne ook de luchtmacht inzette, waaronder straaljagers.

De aanval van het leger was mogelijk de grootste sinds de opstand van pro-Russische betogers in Oost-Oekraïne begon. De luchthaven is nog altijd gesloten.

Angst

Correspondent Gert-Jan Dennekamp, die in Donetsk is, zegt dat de gevechten zich vooral rond de luchthaven afspeelden. In Donetsk zelf, een miljoenenstad, was het gisteravond uitgestorven. "Er was geen mens op straat, taxi's reden niet, winkels waren dicht", zegt Dennekamp. "Er is angst dat de strijd zich verplaatst in de richting van de stad."

Vanochtend is het rustig in de stad, ook klinken geen explosies en geweervuur meer uit de richting van de luchthaven, zegt Dennekamp.

Tweede Somalië

De nieuwe president van Oekraïne, Petro Porosjenko, zei gisteren dat hij er alles aan wil doen om te voorkomen dat Oost-Oekraïne een tweede Somalië wordt. "De anti-terreuroperatie kan en zal niet twee of drie maanden duren. Hij moet binnen enkele uren worden afgerond."

Porosjenko, die gisteren officieel werd benoemd na de verkiezingen van zondag, heeft gezegd dat hij met Rusland wil overleggen over de crisis in zijn land. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei daar open voor te staan, maar dan zou Kiev de legeroperatie tegen separatisten moeten beëindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl