Moskou wil einde strijd Oekraïne
Rusland eist dat de regering van Oekraïne een eind maakt aan de militaire operatie in Oost-Oekraïne en dat de OVSE een onderzoek instelt naar wat er vandaag in Donetsk is gebeurd. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
De verklaring tempert het optimisme dat was ontstaan na de verkiezing gisteren van Petro Porosjenko tot president van Oekraïne. Porosjenko wil de banden met Rusland aanhalen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, zei vandaag dat Moskou bereid is om het gesprek met Porosjenko aan te gaan.
Ver weg
De situatie in Oost-Oekraïne en de kwestie van de Krim lijken een compromis in de weg te staan. Porosjenko zei gisteren dat hij de inlijving van de Krim door Rusland nooit zal accepteren.
Over de pro-Russische separatisten zei hij dat ze het oosten van Oekraïne in een Somalië willen veranderen, waar ze met de macht van het machinegeweer willen regeren. "Ik zal nooit toestaan dat dat op Oekraïens grondgebied gebeurt", zei hij.
Donetsk
De separatisten bemoeilijkten vandaag het zoeken naar een oplossing door een deel van het internationale luchthaven van Dontesk te bezetten. In alle vroegte werden tientallen zwaarbewapende separatisten naar het vliegveld gebracht.
Later op de ochtend kwamen er nog zo'n dertig bij, zag NOS-verslaggever Gert Jan Dennekamp.De separatisten verschansten zich in en rond het hoofdgebouw, dat twee jaar geleden net voor het EK voetbal werd opgeleverd.
Op de luchthaven zijn Oekraïense militairen gelegerd. Nadat de separatisten een ultimatum om te vertrekken hadden genegeerd, gingen de regeringstroepen tot de aanval over.
Slachtoffers
In het uren durende gevecht kregen zij steun van gevechtshelikopters en gevechtsvliegtuigen. Aan het einde van de dag was geen winnaar aan te wijzen. Ook is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.
Ook bij het station van Donetsk braken vandaag gevechten uit. Volgens de separatisten zijn daarbij twee doden en een gewonde gevallen toen een granaat insloeg. Wie de slachtoffers zijn is onduidelijk.
EU
De EU-regeringsleiders praten morgen in Brussel over de situatie in Oekraïne. De verwachting is dat ze voorlopig geen nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland nemen. Eerst wordt afgewacht of de relatie tussen Rusland en Oekraïne verbetert, nu Oekraïne een nieuwe president heeft.
Daarnaast staan veel EU-landen niet te springen om Rusland harder te straffen, omdat ze de relatie met Moskou om economische redenen goed willen houden.