NOS NieuwsAangepast

Dossiers kinderpardon online

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft 54 voorbeelddossiers op zijn website gezet van kinderen die volgens hem ten onrechte geen verblijfsvergunning hebben gekregen op grond van het kinderpardon.

Volgens Dullaert is bij veel van deze dossiers sprake van een onjuiste belangenafweging of een te strakke uitleg van criteria. Zo zijn kinderen afgewezen omdat ze onder gemeentelijk toezicht hebben gestaan in plaats van onder Rijkstoezicht. De Kinderombudsman noemt dat "idioot".

Rechtvaardig

Dullaert pleit niet voor een ruimhartige uitvoering, maar voor een rechtvaardige grondslag van het kinderpardon, zegt hij op zijn website. Volgens hem zijn hele groepen kinderen ten onrechte uitgesloten van het kinderpardon en is hun afwijzing niet in lijn met het VN-Kinderrechtenverdrag.

Bij de behandeling van het kinderpardon werden de aanvragen van 600 kinderen afgewezen. Hoeveel van hen ten onrechte zijn afgewezen, kan de Kinderombudsman niet zeggen.

Hoorzitting

Woensdag is in de Tweede Kamer een hoorzitting over de uitvoering van het het kinderpardon. Daarbij zullen ook veel van de burgemeesters aanwezig zijn die een petitie tekenden over de verruiming van het kinderpardon.

Volgens Dullaert kunnen die een belangrijke rol spelen. Als de burgemeesters bereid zijn om te bevestigen dat een kind bekend was in hun gemeente, dan zou dat moeten gelden als bewijs dat het kind in beeld was bij de overheid. Dat was ook zo bij de kinderpardonregeling in 2007.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl