NOS NieuwsAangepast

Bouw windpark bij Urk gestart

In de Noordoostpolder, bij Urk, is begonnen met de bouw van windpark Zuidwester. De komende maanden worden wegen aangelegd. Vanaf begin volgend jaar worden de windmolens gebouwd.

Het windpark Zuidwester moet vanaf 2017 voor 80.000 huishoudens stroom produceren. Het park Zuidwester wordt onderdeel van windpark Noordoostpolder. Uiteindelijk moeten 86 windmolens 400.000 huishoudens van stroom voorzien. Daarmee wordt het het grootste windmolenpark van Nederland.

Omstreden

Het windmolenpark is omstreden. Tegenstanders vinden dat het beschermde dorpsgezicht van Urk wordt aangetast. Verder vrezen ze voor het lot van beschermde vogels en vleermuizen die tegen de windturbines kunnen vliegen. Ook zijn ze bang voor geluidsoverlast.

In 2010 paste de toenmalige minister Van der Hoeven van Economische Zaken de plannen voor het park aan. Ze schrapte zeven windmolens.

In 2012 besloot de Raad van State dat het windmolenpark er definitief mocht komen. De gemeente Urk voelde zich in de steek gelaten. "Het is toch verschrikkelijk wanneer een meer dan 1000 jaar oude dorpskern wordt omgeven door 86 windmolens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl