NOS NieuwsAangepast

Toekomstige winter als in Bordeaux

Het klimaat van Nederland wordt steeds extremer. Dat blijkt uit vier nieuwe klimaatscenario's die door het KNMI zijn ontwikkeld voor Nederland.

In alle scenario's worden de Nederlandse zomers warmer en mogelijk droger en de winters worden fors natter en minder koud. De zeespiegel voor de Nederlandse kust stijgt tot het jaar 2085 met 25 tot 80 centimeter, zo blijkt uit de scenario's.

Rioleringen

De vorige scenario's voor Nederland maakte het KNMI in 2006. Ook toen werd al gedacht dat het weer extremer wordt, als gevolg van de wereldwijde opwarming. Maar in de nieuwe scenario's is die ontwikkeling meer tot in detail uitgewerkt.

De nieuwe inzichten zijn een vertaling naar Nederland van een nieuw klimaatrapport van het VN-Klimaatpanel IPCC. Het IPCC geeft geen resultaten voor afzonderlijke landen. Ook zijn de scenario's ontwikkeld op verzoek van de Rijksoverheid en na vragen vanuit verschillende maatschappelijke sectoren.

De klimaatscenario's zijn voor veel sectoren in Nederland van belang. Zo willen bedrijven weten hoe sterk hun daken moeten zijn om grote stortbuien aan te kunnen. Boeren willen weten hoe heftig droogtes kunnen worden en steden hoe rioleringen aangepast moeten worden om meer neerslag aan te kunnen.

Winters van Bordeaux

Ten opzichte van de vorige scenario's in 2006 zijn de nieuwe meer gedetailleerd. Zo zijn nu ook gegevens over mist, zonnestraling, luchtkwaliteit en hagelbuien opgenomen. Daarom ook is het nu voor het eerst mogelijk om iets te kunnen zeggen over het weer van de toekomst en niet alleen iets over de te verwachten trends.

Volgens het KNMI stijgt de temperatuur in Nederland met 1 tot 2,3 graden in 2050 en tot 3,7 graden in 2085. De temperatuur stijgt het meest in de winter en het minst in de lente. De toekomstige winters in Amsterdam kunnen meer gaan lijken op de huidige winters in Bordeaux, denkt het KNMI.

De scenario's zijn op een bijeenkomst in De Bilt overhandigd aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl