NOS NieuwsAangepast

"Winst Sisi zou toerisme helpen"

Europese toeristen zijn nauwelijks meer te zien in de eens zo drukke badplaats Sharm-al-Sheikh. De zonnebedden op het strand blijven leeg evenals de meeste hotelkamers.

Veel ondernemers hebben hun hoop gevestigd op generaal Sisi. Ze hopen dat hij de presidentsverkiezingen wint, die vandaag en morgen in Egypte worden gehouden. Hij belooft de orde te herstellen en de economie nieuw leven in te blazen.

Terroristen

Vooral in de Sinaï, waar Sharm-al-Sheikh ligt, is dat hard nodig. Het gebied is een broedplaats voor terroristen. In februari werd een bus opgeblazen met Zuid-Koreaanse toeristen en vliegverkeer kan er niet meer overheen vanwege terroristische dreigingen.

Sinds eind februari raadt de Nederlandse overheid reizen naar de Sinaï af. De Nederlanders die er op dat moment verbleven werden teruggehaald. Andere niet-essentiële reizen naar Egypte worden ook afgeraden, met uitzondering van de Rode Zee, de Golf van Suez en de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel.

Stabiliteit

Ook in veel andere Europese landen geldt een dergelijk advies. Als gevolg hiervan daalden de inkomsten uit toerisme in maart dit jaar met ruim 32 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013. En het ging al jaren slecht met het toerisme. Sinds de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak in 2011 zijn de inkomsten uit toerisme met ruim de helft afgenomen.

Veel kleine ondernemers kunnen het hoofd dan ook nauwelijks meer boven water houden. Zij hebben hun hoop gevestigd op Sisi, de sterke kandidaat met de militaire achtergrond. "We hebben stabiliteit nodig in de Sinaï en die komt er eerder als het leger het voor het zeggen krijgt", zeggen veel ondernemers in het gebied.

Politie

Toch zijn er ook ondernemers die daar niet op zitten te wachten. "De politie kon ongehinderd zijn gang gaan onder Mubarak en die pakken hun oude gewoontes weer op. Het zal nog erger worden onder Sisi", voorspelt een café-eigenaar.

Het Egyptische ministerie van Toerisme is inmiddels een campagne begonnen die gericht is op het aantrekken van toeristen uit de Arabische wereld. Europeanen worden op korte termijn niet terug verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl