NOS NieuwsAangepast

Paus sluit bezoek af in Jeruzalem

Op de laatste dag van zijn bezoek aan het Midden-Oosten heeft paus Franciscus een ronde gemaakt langs belangrijke islamitische en joodse plekken in Jeruzalem.

Allereerst bezocht de paus de Rotskoepel in het hart van Jeruzalem. Het kenmerkende complex met de gouden koepel is een islamitisch heiligdom op de plek waar de profeet Mohammed volgens moslims naar de hemel is opgestegen.

De Al-Aksamoskee naast de koepel is een van de heiligste plaatsen voor moslims. Het complex op de Tempelberg is voor zowel moslims als joden van grote religieuze betekenis.

Grootmoefti

Na het bezoek aan de Rotskoepel sprak paus Franciscus met grootmoefti Mohammed Hoessein, de hoogste islamitische wetsgeleerde van Jeruzalem. Hij waarschuwde voor het gebruik van geweld in de naam van God.

De grootmoefti haalde zich twee jaar geleden de woede van Israël en de EU op de hals door een religieuze tekst te citeren waarin wordt opgeroepen tot het doden van joden.

Op deze laatste dag van zijn bezoek aan het Midden-Oosten ging de paus ook in gebed bij de Klaagmuur, een van de heiligste bezinningsplekken voor joden. Daarnaast bezocht hij Yad Vashem, de gedenkplaats voor de Holocaust. Franciscus sprak er met overlevenden van de nazi-genocide.

Ook bezocht hij Mount Herzl, de plek waar Theodor Herzl ligt begraven, de vader van het moderne zionisme. Op verzoek van premier Netanyahu ging de paus ook kijken bij het monument voor slachtoffers van terreuracties.

Vredesoverleg

Gisteren was paus Franciscus in Bethlehem op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Hij nodigde daar de Israëlische president Peres en de Palestijnse president Abbas uit om in juni naar het Vaticaan te komen voor vredesoverleg.

Daarna reisde hij door naar Israël, waar hij een ontmoeting had met patriarch Bartholomeus, de geestelijk leider van 300 miljoen orthodoxe christenen.

In 2009 ging de vorige paus, Benedictus XVI, ook naar de Tempelberg. "Hier komen de drie grote monotheïstische geloven bijeen", zei hij toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl