NOS NieuwsAangepast

Tomaat met vlek kan best in soep

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Tomaten met een vlekje of paprika's met een afwijkende vorm: tot voor kort verdwenen ze op de composthoop of in de vergister. Onderzoek van het Kenniscentrum Plantenstoffen laat zien dat zoveel verspilling helemaal niet nodig is.

Het centrum heeft andere gebruiksmogelijkheden van onverkoopbare fruit en groente bekeken. Zo is er uit beschadigde tomaten die de consument niet meer wil kopen hoogwaardig tomatensap te winnen. De overgebleven vezels zijn bruikbaar in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld voor in soep.

"Waardevolle kleur-, geur- en smaakstoffen uit bijvoorbeeld tomaten, prei en uien gaan nu verloren terwijl dat helemaal niet hoeft", zegt Jan Smits van het kenniscentrum.

Authentieker

Het past in de huidige trend: consumenten hebben het helemaal gehad met e-nummers, met al die 'chemische rommel' in ons eten. "Mensen willen terug naar plantaardig: groener, natuurlijker, authentieker. Dat zijn precies stoffen die in tuinbouwgewassen aanwezig zijn. Zomaar aan ons geschonken door de natuur", zegt Smits.

Van de bladeren van de tomatenplant is papier of karton te maken. Tomatenkweker Duijvestijn in Pijnacker is actief bezig met die duurzaamheid.

Verpakking

Peter Duijvestijn laat verpakking zien, gemaakt uit blad van de tomatenplant. En tomaten die niet meer 'normaal' kunnen worden verkocht - omdat ze beschadigd zijn - droogt hij. 'Luchtgedroogde tomaten - knoflook en oregano' staat er op de verpakking.

"Ja, dat vind ik hartstikke belangrijk", zegt Duijvestijn. "Als ik straks 70 ben, en mijn kleinzoon zit op mijn schoot, dat ik dan kan zeggen: opa deed het niet alleen voor de winst, maar hij wilde de wereld ook een beetje netjes achterlaten. Zodat jij er ook goed in kunt leven. Dat is mijn drijfveer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl