NOS NieuwsAangepast

Annie Schreijer met overmacht gekozen

CDA-kandidaat Annie Schreijer-Pierik is met overmacht gekozen in het Europees Parlement. Volgens het ANP kreeg ze bijna 110.000 voorkeurstemmen. Om op eigen kracht te worden gekozen, waren zo'n 18.000 stemmen genoeg. Schreijer stond op de 25e plaats van de kandidatenlijst van het CDA.

De Twentse boerin Schreijer zat eerder twaalf jaar in de Tweede Kamer voor het CDA. Ook in die tijd kreeg ze vaak veel stemmen. Ze is een pleitbezorgster van de belangen van agrariërs.

Van Nistelrooij

Volgens het ANP is bij het CDA behalve Schreijer nog een kandidaat met voorkeurstemmen gekozen. Lambert van Nistelrooij, die nu ook al in het Europees Parlement zit, stond op de zevende plaats, maar haalde het op eigen kracht.

Ook bij de VVD en de SP komen mensen door voorkeurstemmen in het Europees Parlement. Het gaat om de nummer 6 van de VVD, Jan Huitema, en de nummer 3 van de SP, Anne-Marie Mineur.

Terphuis

PvdA'er Sander Terphuis, die elfde stond en ook probeerde met voorkeurstemmen te worden gekozen, haalde het bij lange na niet. PVV-voorman Geert Wilders, tiende op de kandidatenlijst van zijn partij, kreeg 289.000 stemmen, meer dan genoeg voor een zetel. Maar hij had van tevoren gezegd dat hij alleen lijstduwer wilde zijn. Hij gaat niet naar het Europees Parlement. Zijn plaats wordt ingenomen door de arabist Hans Jansen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl