NOS NieuwsAangepast

UKIP zorgt voor "aardverschuiving"

De leider van de eurosceptische Britse UKIP-partij Nigel Farage heeft euforisch gereageerd op de eerste uitslagen in Groot-Brittannië. Volgens hem betekenen die "een aardverschuiving in de geschiedenis van de Britse politiek".

Nu de stemmen zijn geteld in elf van de twaalf regio's, staat de UK Independence Party op 29,1 procent van de stemmen.

Nu alleen de resultaten uit Noord-Ierland nog ontbreken, lijkt de tweede plek een nek-aan-nekrace te worden tussen de Labour-partij en de Conservatieven. Labour staat 25,4 procent, de Conservatieven van premier Cameron hebben een krappe procent minder: 24,6 procent. De Liberaal-Democraten staan op ongeveer 7 procent.

De UK Independence Party is op basis van de getelde stemmen zeker van 24 zetels, de Conservatieven van 19, Labour van 20. De Liberaal-Democraten hebben één zetel binnengehaald.

Druk

De UKIP wil dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Als de partij inderdaad de grootste wordt, zal de druk op premier Cameron toenemen om bijvoorbeeld de immigratie vanuit andere EU-landen te beperken en bevoegdheden van de EU terug te halen naar Londen.

Ook zal de roep van eurosceptische leden van zijn eigen partij toenemen om in 2017 het beloofde referendum over het EU-lidmaatschap te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl