NOS NieuwsAangepast

EVP grootste ondanks fors verlies

De Europese christen-democratische fractie blijft onlangs gevoelige verliezen de grootste fractie in het Europees Parlement. Volgens de laatste prognose van het Europees Parlement krijgt de christen-democratische Europese Volkspartij 212 zetels, en komen de sociaal-democraten uit op 186 zetels.

De christen-democraten verliezen volgens de prognose 62 zetels, terwijl het verlies van de sociaal-democraten beperkt blijft tot tien.

De verschillende eurosceptische partijen zouden samen 129 zetels halen. Zij vormen echter geen fractie. PVV-leider Wilders en Marine Le Pen van het Front National proberen minstens vijf andere partijen te vinden, zodat ze samen een fractie kunnen vormen. Volgens de regels mag dat als partijen uit zeven landen meewerken. Het ziet ernaar uit dat dat niet gaat lukken, onder meer doordat Vlaams Belang geen zetel haalt.

De liberalen blijven op grote afstand de derde fractie. Ze zouden uitkomen op 70 zetels, een verlies van 13. De Groenen blijven de vierde met 55 zetels, drie minder dan nu. Verenigd Links, waarbij de SP is aangesloten, wint acht zetels en komt uit op 43.

Juncker

Al voor de prognose werd bekendgemaakt, eiste de Luxemburgse christen-democraat Jean-Claude Juncker op Twitter de overwinning op. Om 21.45 uur schreef hij dat zijn Europese Volkspartij bezig is de verkiezingen te winnen, en dat de partij dus het voorzitterschap van de Europese Commissie opeist. Daarvoor is hij zelf de kandidaat.

Zijn sociaal-democratische tegenstander, de Duitser Martin Schulz, zegt dat alleen met steun van de sociaal-democraten een commissievoorzitter kan worden gekozen. Hij zal overleg voeren met Juncker en leiders van andere fracties. Daarbij moeten volgens hem ook inhoudelijke afspraken worden gemaakt. Voor hem staat vast dat of Juncker of hijzelf voorzitter van de Europese commissie wordt.

De liberale leider Verhofstadt zegt dat de liberalen alleen zullen stemmen op een kandidaat die door het parlement zelf naar voren wordt geschoven. Een andere kandidaat van de regeringsleiders is voor hen niet acceptabel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl