NOS NieuwsAangepast

Exitpoll: Porosjenko president

Exitpolls na de presidentsverkiezingen in Oekraïne wijzen op een grote overwinning voor Petro Porosjenko. De 48-jarige ondernemer zou 55,9 procent van de stemmen hebben gehaald. Dat betekent dat een tweede stemronde niet nodig is. Porosjenko heeft zichzelf inmiddels tot winnaar uitgeroepen.

Als de uitslag klopt, kan dat als een beloning worden gezien voor Porosjenko's onvoorwaardelijke steun aan de betogers op het Maidanplein, eerder dit jaar. De schatrijke ondernemer liet zijn tv-station verslag doen van de protesten tegen de toenmalige president Janoekovitsj.

Gematigd

Nadat Porosjenko vandaag zijn stem had uitgebracht, zei hij: "Ik ben ervan overtuigd dat deze verkiezingen Oekraïne vrede brengen en een einde maken aan de rechteloosheid, de chaos en de terreur van bandieten in het oosten." Hij doelde daarmee op de Russische separatisten.

Porosjenko staat bekend als gematigd. Hij wil de banden met de EU aanhalen, maar vindt het ook noodzakelijk dat de relatie met Rusland wordt verbeterd.

Wat dat betreft, vormt de inlijving van de Krim door Rusland een groot probleem. In zijn overwinningstoespraak zei Porosjenko dat hij "de bezetting van de Krim" nooit zal erkennen en dat hij "de soevereiniteit en de territoriale integriteit" van Oekraïne vooropstelt.

Poetin

De Russische president Poetin zei vrijdag dat hij de keuze van de Oekraïense bevolking zou respecteren en dat hij bereid is om met de winnaar samen te werken.

Wat dat voor de separatisten in het oosten van Oekraïne betekent, is onduidelijk. Ze wisten vandaag op veel plaatsen te voorkomen dat burgers gingen stemmen. Maar het is de vraag of zij op lange termijn hun verzet tegen de regering in Kiev kunnen volhouden.

Verwachtingen

Porosjenko wil dat de separatisten in het oosten hun strijd opgeven. Die verzetten zich onder meer tegen de aanwezigheid van rechts-extremisten in de huidige regering.

Om de rechts-extremisten uit een nieuwe regering te houden, heeft Porosjenko de steun van het parlement nodig, zegt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp. Misschien is het daarom dat Porosjenko nog dit jaar nieuwe parlementsverkiezingen wil houden.

Verder wil Porosjenko de economie hervormen en de corruptie bestrijden. "Het is de vraag of hij al die verwachtingen kan waarmaken", zegt Dennekamp.

Timosjenko

Bij de verkiezingen van vandaag eindigde oud-premier Joelia Timosjenko volgens de polls als tweede, met 12,9 procent van de stemmen. Ze zat een celstraf van zeven jaar uit wegens omkoping en corruptie. Na de verdrijving van Janoekovitsj kwam ze vrij.

Ex-bokser Vitali Klitsjko wordt volgens een prognose van de staatstelevisie burgemeester van Kiev. Hij krijgt 57,4 procent van de stemmen. Zijn partij wordt met veertig procent de grootste fractie in de gemeenteraad. Het burgemeesterschap is vooral een ceremoniële functie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl